Nyári frissítőként mi lehetne finomabb és egészségesebb, mint egy valódi házi jeges tea? A víz után a tea a legtöbbet fogyasztott ital a világon. Bár mi alapvetően kávéfogyasztó nemzet vagyunk, épp itt az ideje, hogy a tea elfoglalja méltó helyét az italok között a mi kultúránkban is. Itt a nyár. Miért is fogyasztanánk előre gyártott, jeges teaitalokat, amikor mi magunk percek alatt készíthetünk friss, tiszta Ceylon jeges teát, amely nemcsak ízében páratlan, hanem rendkívül egészséges is, tiszta eredetének, feldolgozásának és csomagolásának köszönhetően. A valódi, frissen csomagolt tea gazdag valójában antioxidánsokban. Nem utolsó sorban a Dilmah egyedülálló üzleti filozófiát követ, miszerint tevékenységeit az emberek szolgálatába állítja, így minden Dilmah teafogyasztó egyben hozzájárul számos társadalmilag fontos program támogatásához is a tea termelő országban Srí Lankán (gyarmati nevén Ceylon
A tea gazdag antioxidánsokban, így jeges teaként a legjobb élénkítő hűsítő a forró nyári napokon. A polifenolokat tartalmazó antioxidánsok minden, a Camilia sinensis (teacserje) leveléből készült teában megtalálhatóak. Több tanulmány kimutatta, hogy a zöld és fekete teában lévő polifenolok antioxidáns hatása rendkívül hatékony a szívbetegségek, magas vérnyomás, szívinfarktus, rák és cukorbetegség megelőzésében illetve azok már kialakult betegségeinek enyhítésében. A zöld és fekete tea egyaránt segíti a szájüreg egészségének megőrzését is. Naponta 8–10 csésze tea minden kockázat nélkül fogyasztható
Egy igazán finom és egészséges házi jeges tea elkészítéséhez nem kell más, mint kiváló minőségű alapanyagok és egy kis kreativitás. A tiszta eredetű Dilmah Ceylon teákat a tea egyik legjobb termőhelyén, Srí Lankán, szüretelik kézzel, majd az ültetvényeken lévő üzemekben feldolgozzák, és a teaszüretet követően néhány napon belül csomagolják, így garantálva az egészséges életmódhoz elengedhetetlen, antioxidánsokban gazdag teák egyedi frissességét és minőségét. A Dilmah tea az évszázadok alatt kialakult teakészítés hagyományait követve készül. Nem keverik más helyről származó teákkal, így minden tea megőrzi a különféle tájegységek adta egyedülálló ízvilágot. A valódi tea íze, aromája és karaktere hűen tükrözi a területi és éghajlati adottságok által kialakult egyedülálló jellegzetességeket. Dilmah teákkal egyedi, különleges ízvilágú és valódi élénkítő hatású, izgalmas nyári italokat készíthetünk gyorsan
Mindenekelőtt kezdjük a teakészítés alapjainál. A teánk ízvilágát és élettani hatását illetően sem mindegy ugyanis, hogyan főzzük le a hűsítő nyári italunk alapjául szolgáló teát. A tea elkészítéséhez a legjobb teavíz a friss, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz; ami fontos, hogy mindenképpen friss hideg vizet használjunk. Használhatunk csapvizet is, ha lágy és nem klóros vízről van szó, mely utóbbi jelentősen lerontaná italunk élvezeti értékét. A jeges tea elkészítéséhez intenzívebb teafőzet ajánlott, így az általános ajánlott víz mennyisége teafilterenként 180 ml. A leforrázás pillanatában finoman mozgassuk meg a teafiltert néhányszor, majd hagyjuk állni 3-5 percig, attól függően, hogy milyen erős teát szeretnénk, majd az áztatás végén ismét mozgassuk meg a filtert, hogy az aromák felszabaduljanak
A zöld tea elkészítéséhez 70-80°C fokos víz szükséges és másfél perc is elegendő, míg a fekete teát 3– 5 percig áztatjuk 100°C fokos vízben: 3 perc szükséges a gyengébb, 5 perc pedig az erősebb tea elkészítéséhez. Fontos hogy a zöld tea készítésekor is forraljuk először fel a vizet, majd azt hűtsük vissza, mert csak így szabadulnak fel az aromák.
Inspirációként elsőként íme egy igazi klasszikus, a fekete teák világából, a nyár hűsítő ízeire hangolva: Dilmah Earl Grey tea, a Dilmah kézzel szüretelt valódi Ceylon teája. A neves brit étel- és borszakíró, Fiona Beckett így vallott róla a londoni The Times hasábjain: „A Dilmah Earl Grey egyedülálló tea. A legfinomabb tea, amit valaha kóstoltam.
Earl Grey Tea Shake
Hozzávalók:
200ml Dilmah Earl Grey tea
2 gombóc vanília fagylalt
Üvegpohár típusa: Ír kávés pohár
Dísz: mentalevél
Készítés: Főzzük meg a filteres fekete teát. Várjuk meg, amíg lehűl. Töltsük bele az ír kávés pohárba. Majd adjunk hozzá két gombóc vanília fagylaltot. A tetejét mentalevéllel díszítsük.
További receptekért és érdekes információkért látogasson el a Gourmet Boutique facebook oldalára.