Egy teacserje 70 évig terem.
A palánták 9-12 hónapos korukban ültethetők ki a termőterületre.
A palánták termőterületre telepítését követően, az adott terület klímájától és a termőföldtől függően, 2-3 év szükséges ahhoz, hogy a teacserje kiváló minőségű, szüretelhető tealeveleket teremjen.
A teacserje akár 10 méter magas kis fává is megnőhet, ha nem metszik.
Néhány cserjét hagynak
megnőni a termőterületen, amelyek árnyékoló faként is szolgálnak, hogy a
megfelelő hőmérsékletet biztosítsák a körülöttük lévő teacserjék számára.
A fehér tea kivételével (a valódi fehér tea kizárólag
a csúcsrügyből készül), minden valódi tea (valódi tea=a Camellia Sinensis
növényből készült tea) a teacserje 2 legfelső leveléből és a csúcsrügyből készül.
Ebből napi 16-18 kg-ot képes szedni egy gyakorlott teaszüretelő.
A teacserje 5-6 naponta hoz újraszüretelhető friss hajtást.
A szüretelők egy hosszú bot segítségével
szüretelik a tealeveleket, amely abban segít nekik, hogy a megfelelő
magasságban, vízszintesen tartott bot feletti tealeveleket szedjék csak le,
amelyek egyforma nagyságúak, minőségűek.
A hagyományos, kézi szüretelésű teákat csak nők
szedhetik le, mert bennük van meg az a törődés, figyelem, precizitás, amely
garantálja, hogy kizárólag a teacserje két, kiváló minőségű, legfelső levelét
és a rügyet szedjék le. Prémium minőségű tea ugyanis csak így készülhet, az
idősebb levelek (nem a legfelső levelek) íze már nem ilyen finom.
Srí Lanka (gyarmati nevén Ceylon) az egyike azon
országoknak, ahol még a több ezer éves kézi szüretelés hagyományát követik. A
kézi szüretelésű teából készülhet csak kiváló minőségű főzet magas antioxidáns
tartalommal, egyedülálló ízzel, színnel, illattal.