A tea
több száz éve kísérője a meghitt családi, baráti pillanatoknak ez európai
kultúrkörben, különösen az angoloknál, akik igazi mesterei a karácsonyi
hangulat megteremtésének. Több kutatás igazolja, hogy az ízek, illatok,
ételeink, italaink minősége hatással van szervezetünk működésére, így
befolyásolja hangulatunkat is. A valódi
tealevélből (Camelia Sinensis) készült, ez a több ezer éves mesés gyógyital,
mind ízvilágában, mind illatában elvarázsolja a mindennapjainkat, ünnepeinket.
Az olyan egyedülálló kézműves teák pedig, mint a ceyloni Dilmah teák, méltó
kísérői az ünnepeknek, legyen szó akár ajándékozásról vagy ünnepi teázásról.
Az
ünnepek egyedülálló alkalmat teremtenek, hogy több időt töltsünk el azokkal,
akik a legfontosabbak életünkben. Sokszor egy meghitt teázással közelebb
kerülünk másokhoz, mint gondolnánk. Nehéz lenne meghatározni, miben rejlik a
tea titka, hogyan képes ilyen pozitívan hatni ránk. Ezt mindenki döntse el
maga, miért éri meg időt szánni önmagunkra, szeretteinkre akár egy-egy tea
mellett. Mindezt azonban jobban megtanuljuk értékelni, ha tisztában vagyunk, mi
is került pontosan a csészénkbe. A valódi tea, azaz a Camelia
Sinensis növényből készült tea, amelyet kézzel szüretelnek, a termőhelytől
függően ezer arcát mutatja.
Minden
tea más és más ízében, illatában, színében attól függően, hogy hol terem.
Ceylon, mai nevén Sri Lanka,
egykor a fűszereiről, a karácsonykor is nélkülözhetetlen fahéjról lett igazán
híres. A portugálok ezért foglalták el az 1500-as években ezt a csöppnyi
édenkertet, ami akkoriban értékesebb volt még az aranynál is. A sors azonban
úgy hozta, hogy idővel ennek a mesés fűszerillatú szigetnek a tea lett az egyik
legfőbb kincse. Britek telepítették a szigetre az első tea palántákat, és
később ők alkották meg a teázás legelőkelőbb formáját, amely a mai napig
hatással van az európai és ceyloni teakultúrára.
Napjainkban
is sorra vetekszenek a legelőkelőbb angol szállodák az ún. karácsonyi
teadélutánokért (Christmas Tea Afternoon), amelyeken a világ legfinomabb
teáihoz szolgálnak fel édes és sós ételsort. Karácsonyra készülődve érdemes
Londonban lefoglalni egy-egy ilyen ünnepi teadélutánt. Életre szóló élmény maga
a látvány s az ízek harmóniája, mindez ünnepi hangulatba csomagolva. Talán
idővel nálunk is megjelennek majd az ehhez hasonló események.
Nem kell
azonban messzire utaznunk, hogy mi is ilyen páratlan karácsonyi hangulatot
teremtsünk saját otthonunkban. Csupán jól kell megválasztanunk a
teadélutánunkra szánt teát, s megtanulni, hogyan kell jól elkészíteni, hogy az
legszebb oldalát mutassa meg nekünk. Ebben segít a ceyloni Dilmah, amely túlmutat
még az előkelő angol szállodákon is, és megtanít arra, hogyan emelhetjük tovább
a hagyományos teázás élvezeti fokát saját ízlésünk szerint alakítva az ízeket.
A Dilmah megálmodói elhivatottan küzdenek a kézműves ceyloni tea
fennmaradásáért, és hisznek abban, hogy a tea jóval több egy egészséges
italnál. Közel 10 éve indították el teagasztronómia programjukat a Bocuse
D’Orral közösen, amelyet ma már a Séfek Világszövetsége is elismer és támogat.
Páratlan a hitük abban, hogy egy nap majd még az olyan kevésbé kifinomult
teakultúrával bíró országokban is, mint hazánk, eljut az üzenetük és mi is
megtanuljuk értékelni a valódi, kézzel szüretelt, frissen a termőhelyen
csomagolt teát. Mert ez az, amitől egy karácsonyi teadélután is
felejthetetlenné válhat, hiszen kinyitva a teásdobozt, Ceylon illata árad szét
a szobában, és az ital íze és tartalma nemcsak
érzékeinket korbácsolja fel, hanem pozitívan hat a lelkünkre is.
A tea egyedülálló hatását
semmilyen más ital nem képes felülmúlni. Tudták ezt már nagyanyáink is; 19.
századi híres magyar receptkönyvek is tartalmaznak teával készült
különleges ételeket. A magyar gasztronómia ekkor a francia gasztronómiával
egy szinten volt a csúcson. A 20. század azonban visszavetette ezt a tudást
hazánkban, ám napjainkban a gasztronómiával együtt a tea is reneszánszát éli
nálunk is.
Hosszú
még az út azonban az előkelő teadélutánokig. Első lépésként képzeljük el,
milyen lenne ez a karácsony, ha a teának nagyobb szerep jutna akár a Dilmah tea
kíséretében. Először is semmiképp ne stresszeljük túl magunkat sem a
bevásárlás, sem az ajándékok s az ünnepi menüsor miatt. Ebben mindenképpen nagy
segítségünkre lehet például a Dilmah Ceylon Young Hyson t-series teája, amely
megnyugtatja a testet-lelket. Ám, egy baráti beszélgetés is sok terhet képes
levenni a vállunkról, s ha szeretnénk másokkal is megosztani a teázás nyújtotta
örömöket akár az ünnepi előkészületekben, akár karácsony délután, tiszta
zöldteánkat is feldobhatjuk egy-két hozzávalóval.
Íme egy
különleges recept, ha nyugalom helyett inkább felpörgetnénk épp a reggelünket,
hogy utolérjük magunkat az előkészületekben. Ekkor semmiképp sem hagyhatjuk ki
Ázsia titkos italának, a masala chai-nak, egy európai változatát. Ez a tea egy
igazi természetes energiaital. Ajánlatunk az ilyen reggelekhez a Dilmah Earl
Grey tea alapú Chai receptje. Bárki elkészítheti azonban saját Chai teáját,
akármilyen Dilmah teából, csak a fantázia szabhat határt:
A Chai alapja egy erős fekete tea, ízlés szerint fűszerezve és tejjel gazdagítva.
Levendula Chai Recept Hozzávalók:
- 160 ml Dilmah t-series Earl Grey szálas tea főzete
(erős főzet, 5 percig áztatva 100C vízben)
- 80 ml zsíros tej
- 20 ml levendula szirup/levendula méz
- csipetnyi szárított rozmaring
- csipetnyi szárított kakukkfű
Elkészítés:
Helyezze a fűszereket a teáskannába,
majd áztassa a teát 100C° vízben 5 percig. Szűrje le a teát. Édesítse levendula
sziruppal vagy mézzel. Közben a tejet edényben forrásig hevítse (ne forralja
fel), majd adja hozzá a teához. Végül levegőztesse italát; öntse a chai teát
vékony sugárban egyik csészéből a másikba. A kész italt töltse hőálló pohárba
és szórjon a tetejére egy kevés szárított levendulát.
Egy ilyen itallal, ünnep a
reggel! Kísérletezzen Ön is ízlése szerint fűszerezve ezt az ősi italt! Recept
forrása: The Dilmah Book of Chai, Robert Schinkel, a Dilmah Tea
Márkanagykövetének receptje
Ajándékozásnál készíthetünk olyan adventi naptárt
is, amelyben minden napra elrejtünk egy-egy filter Dilmah teát, s a filter
csomagolására egy kedves, személyes üzenetet ragasztunk vagy írunk. Így
szeretteink a finom teát kortyolgatva olvashatják az adventi üzeneteinket és
hangolódhatnak velünk együtt az ünnepekre.
Ajándéknak
is méltó bármely Dilmah kézműves tea, hiszen páratlan
ízvilága és egyedülálló minősége igazi kincs minden tea rajongó számára. A tea
egyre nagyobb értéket képvisel világszerte, hiszen előállítása az egyik
leginkább embert próbáló feladat, ráadásul a termés függ az időjárástól és
a földrajzi tényezőktőlföldrajzi tényezőktől. A valódi teát csak addig
élvezhetjük, amíg megmaradnak a Dilmah alapítóihoz hasonló családi
vállalkozások, akik vállalják ezt az alázatos munkát és szenvedéllyel készítik
teáikat egymással versenyezve, hogy azok valóban méltó kellékei legyenek
mindennapjainknak és ünnepeinknek. Kóstolja meg Ön is Ceylon egyik kincsét, a
Dilmah teát! Ajándékozzon meghitt, felejthetetlen pillanatokat szeretteinek, és
ők tudni fogják, hogy fontosak az Ön számára! Ez az érzés megfizethetetlen
és mindennél többet ér.