Ázsia titkos italának, a masala chai-nak, egy európai
változatát alkotta meg Robert Schinkel, a Dilmah tea márkanagykövete. Az ő
receptjét ajánljuk, hogy frissen, energiával telve induljon a nap.
Jónéhány nyelvben a chai szó teát jelent, de ez az
ital jóval több ennél. Alapja az erős fekete tea, ízlés szerint fűszerezve és
tejjel gazdagítva. Ázsia több évszázados reggeli titkos itala, amelyet minden
család máshogyan fűszerez, generációról-generációra örökítve a családi
receptet, napjainkra az egész világot meghódította; megjelent a kávézókban, sőt
desszertekben. A Dilmah Tea Mestereit is megihlette, akik Robert Schinkellel
együtt egy külön Chai receptkönyvet is készítettek napjaink ízlésvilágára
hangolva. Ebből osztunk meg egy olyan gyöngyszemet, amely a magyar
teafogyasztók egyik kedvenc fekete teáját, az Earl Grey -t használja alapul, s
a hagyományos kínai fűszerek helyett, a nálunk is honos levendulával,
kakukkfűvel és rozmaringgal ízesíti és teszi egészségessé, energetizálóvá ezt a
mennyei reggeli italt.
Levendula Chai Recept
Hozzávalók:
160 ml Dilmah t-series Earl Grey szálas tea főzete (erős főzet, 5 percig áztatva 100C vízben)
80 ml zsíros tej
20 ml levendula szirup/levendula méz
csipetnyi szárított rozmaring
csipetnyi szárított kakukkfű
Elkészítés:
Helyezze a fűszereket a
teáskannába, majd áztassa a teát 100C° vízben 5 percig. Szűrje le a teát.
Édesítse levendula sziruppal vagy mézzel. Közben a tejet edényben forrásig
hevítse (ne forralja fel), majd adja hozzá a teához. Végül levegőztesse italát;
öntse a chai teát vékony sugárban egyik csészéből a másikba. A kész italt
töltse hőálló pohárba és szórjon a tetejére egy kevés szárított levendulát.
Egy ilyen itallal, ünnep a reggel! Kísérletezzen Ön is ízlése szerint fűszerezve ezt az ősi italt!
/Recept forrása: The
Dilmah Book of Chai, Robert Schinkel, a Dilmah Tea Márkanagykövetének receptje/