Csapatunkból ketten is elmondhatjuk magunkról, hogy
elvégeztük a Dilmah Teaiskola, a WACS (Séfek Világszövetsége) által is
akkreditált, középfokú oktatási programját Srí Lankán, Kelet kapujának fűszerillatú,
tealevél formájú, varázslatos szigetének teakertjeiben tett körutazásaink
alkalmával. Nagy Zsolt kollegámmal együtt, aki már többször is járt a Dilmah
teaültetvényein és feldolgozó üzemeiben, több mint 10 éve találkoztunk ezzel a
teamárkával, amely azonnal rabul ejtett bennünket. Először az addig számunkra
ismeretlenül finom tea ízeivel, másodszor a történetével, amelynek
főszereplője, a Business for Peace (Üzlet a békéért) díjas Merrill J. Fernando,
napjaink ceyloni teaiparának kiemelkedő alakja.
A mi utunk a valódi, ceyloni tea felé, az első csésze
Dilmah tea elfogyasztásával kezdődött el 10 éve, s addig, amíg lesz ember Srí
Lankán, aki a hagyományos kézi feldolgozású teakészítést vállalja – lévén ez
egy igazán embert próbáló, alázatos munka, amit főleg nők végeznek -, a mi
rajongásunk soha nem ér véget a valódi ceyloni tea iránt. Az valóban nem egy
üres frázis, hogy nincs ehhez fogható tea, s ha egyszer megkóstolod, örökre
fogva tart majd, ha pedig személyesen megtapasztalod, hogyan is készül Srí
Lankán, még inkább megtanulod értékelni nemcsak ezt a teát, hanem azt az
egyedülálló emberközpontú, etikus üzleti modellt is, amelyet Merrill J.
Fernando képvisel. Édes fogság ez azonban, amelyből senki sem akar majd
szabadulni, s mi szívesen segítünk egyre mélyebbre és mélyebbre merülni a
valódi ceyloni tea világában.
A Gourmet Boutique megalkotásával elhivatottan küzdünk
azért, hogy ebből a szenvedélyből, ismeretből, személyes tapasztalatból, amit
mi a Fernando családtól, a Dilmah tea alapítójától kaptunk, tovább adjunk
valamit a magyar közönségnek, ideértve a megrögzött kávéfogyasztókat is, hogy
bátran merjenek belekóstolni a valódi ceyloni tea világába ők is, hiszen a tea
és a kávé jól megférnek egymással.
Manapság a valódi tea forradalmát éljük világszerte, s
még a kávéfogyasztásukról híres olaszok is elkezdték a napi kávéadag egy
részét - 1-2 csésze kávét – teára
váltani. Köszönhető mindez részben a Dilmah tea nemzetközi oktatási
programjainak is, amelynek résztvevői személyesen ismerhetik meg ennek a teának
az egyedi előnyeit a Dilmah márkanagyköveteitől, köztük Robert Schinkeltől is.
Robert idén márciusban hazánkat is meglátogatta, de csak a szakmának és a sajtó
egy részének nyílt lehetősége ennek az egyedülálló tudásanyagnak a
megismerésére általa. A Gourmet Boutique
ősszel hirdeti meg első alapfokú teatréningjeit a Dilmah tudásanyagára építve.
Itt szeretnénk átadni mindazt az ismeretet, amelyet a tea egyik legjobb
termőhelyén, Ceylon szigetén, saját magunk személyesen is megtapasztaltunk.
Blogunkon a Tudtad? valamint a Dilmah Teaiskola
címszavak alatt, folyamatosan osztunk majd meg érdekes információkat, híreket a
tea világáról. A fontos tudnivalók mellett azonban, saját élménybeszámolóinkkal
is szeretnénk majd biztatni mindenkit Srí Lanka és a benne rejlő gasztronómiai,
kulturális, vallási és természeti csodák felfedezésére
is, amelyből természetesen kihagyhatatlan a ceyloni teakertek megízlelése.
Nagy Bernadett fotói.